Op bezoek bij Bigh Farm in Brussel



 

 

Wie al eens proefde van de kerstomaatjes, de basilicum of de koriander uit onze webshop, weet dat de smaak niet te versmaden is. 

Vandaag hadden Laurence en ik het voorrecht om te leren hoe deze door Bigh Farm worden gekweekt in serres op het dak van de Foodmet op de site van de Abattoir in Brussel.

Laurence
Frederik
Kruidjes in volle groei

 

BIGH staat voor ‘Building Integrated GreenHouses’. 

De mensen van Bigh (spreek uit ‘Big’)integreren boerderijen

met bestaande gebouwen en gebruiken het energieverlies van 

deze gebouwen om hun impact op het milieu te verminderen.

Daarnaast recyclen ze regenwater en hebben ze een dak vol

zonnepanelen om energie op te wekken.

 

In hun serres kweken ze bijna het hele jaar door kerstomaten, 

aubergines, paprika’s, pepers en een divers assortiment aan 

verse kruiden in potjes (basilicum, koriander, munt en 

peterselie). In de ruimte ernaast bevindt zich een heuse 

viskwekerij waar forel van hoge kwaliteit wordt gekweekt. 

 

 

 

 

 

 

Het ingenieuze aan hun systeem is de compatibiliteit van dit alles: 

het water waarin de vissen zwemmen wordt om de 25 minuten

ververst en gefilterd en het water dat uit de biofilter komt, is 

(dankzij de vissen) van nature rijk aan meststoffen die worden 

gebruikt voor de groenten en kruiden in de serres én voor de 

daktuinen, want die zijn er ook. 

De meerwaardezoeker kan hier, euh, meer over lezen op hun website 

en wie het eens met eigen ogen wil gaan bekijken, kan een bezoek 

boeken. Echt de moeite!

De paprika's beginnen langzaam te blozen
De gele kerstomaatjes maar er zijn ook rode en zwarte en zelfs mini-tomaatjes

 

 

 

 

 

 

 

En gelieve me nu te excuseren, ik moet tomaatjes en basilicum gaan bestellen…

Tot de volgende!

Frederik

 

 

 



Frederik Cousin - 15-06-2021