Wie al eens proefde van de kerstomaatjes, de basilicum of de koriander uit onze webshop, weet dat de smaak niet te versmaden is. Vandaag hadden Laurence en ik het voorrecht om te leren hoe deze door Bigh Farm worden gekweekt in serres op het dak van de Foodmet op de site van de Abattoir in Brussel. | ![]() | ![]() |
![]() |
BIGH staat voor ‘Building Integrated GreenHouses’. De mensen van Bigh (spreek uit ‘Big’)integreren boerderijen met bestaande gebouwen en gebruiken het energieverlies van deze gebouwen om hun impact op het milieu te verminderen. Daarnaast recyclen ze regenwater en hebben ze een dak vol zonnepanelen om energie op te wekken.
In hun serres kweken ze bijna het hele jaar door kerstomaten, aubergines, paprika’s, pepers en een divers assortiment aan verse kruiden in potjes (basilicum, koriander, munt en peterselie). In de ruimte ernaast bevindt zich een heuse viskwekerij waar forel van hoge kwaliteit wordt gekweekt.
|
Het ingenieuze aan hun systeem is de compatibiliteit van dit alles: het water waarin de vissen zwemmen wordt om de 25 minuten ververst en gefilterd en het water dat uit de biofilter komt, is (dankzij de vissen) van nature rijk aan meststoffen die worden gebruikt voor de groenten en kruiden in de serres én voor de daktuinen, want die zijn er ook. De meerwaardezoeker kan hier, euh, meer over lezen op hun website en wie het eens met eigen ogen wil gaan bekijken, kan een bezoek boeken. Echt de moeite! | ![]() |
![]() |
En gelieve me nu te excuseren, ik moet tomaatjes en basilicum gaan bestellen… Tot de volgende! Frederik |